Kilo för kilo mot helvetet

Rubriker som den till vänster ser man mer än ofta på tidningarnas förstasidor och löpsedlar. När jag fick syn på just denna kom jag dock inte att tänka på knasdieter med soppor och bananer, utan Billy Halleck, huvudkaraktären i den bok jag läste ut tidigare idag. Rubriken sammanfattar liksom bokens hela innehåll ganska bra. Kort och koncist. Fast rikitgt spännande blir det ju förstås först när man lägger tidningen åt sidan och öppnar själva boken.
Efter att ha förorsakat en bilolycka där en gammal zigenarkvinna dör beläggs Billy med en förbannelse av en dryga seklet gammal zigenare. "Magrare", viskar den gamle mannen, och från det ögonblicket börjar den överviktige Billy att drastiskt tappa i vikt. Kilo efter kilo bokstavligen rinner av honom oavsett födointag.

Från omslaget:

Här sitter han - en trettiosexårig, välbärgad, överviktig - nej fet - amerikan, kaukasier - bakom ratten på sin 1981 års Oldsmobile Ninety-Eight, ivrigt glufsande på en jättelik hamburgare medan majonnäs och bitar av gurka och sallad droppar ner på hans mörkgrå väst.
En syn att skratta åt tills man får tårar i ögonen.
Men - det är ingenting att skratta åt. Och tårarna - spar dom åt Billy Halleck. För han äter ikapp med tiden.
Allt medan något, någon, äter sig allt längre in i hans psykeoch hans en gång så enorma kropp.
/.../ varje gång han stiger upp på vågen så dör hans hopp om att allt bara är inbillning, en ond dröm.
Billy vet att han måste betala.
Med sin kropp. Och sin själ.
Kilo för kilo är han på väg till helvetet...
***
Kan man annat än älska King?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0